Welkom op de pagina van groep 7a
In onze klas zitten 22 kinderen, 9 jongens en 13 meiden. Samen met de meester zijn we hard aan het werk om onszelf en elkaar beter te leren kennen. Nu we ouder worden kunnen we steeds beter verwoorden wat we denken, voelen en vinden. Naar elkaar luisteren en respect hebben voor de mening van een ander is iets waar we goed op letten. De Kanjertraining helpt ons daar goed bij. We kunnen ons gedrag via de verschillende petten herkennen en eventueel verwoorden waar we onszelf nog kunnen ontwikkelen.
Rekenen.
Rekenen in groep 7 is hard werken! Cijferend optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen worden in de eerste weken aangeleerd/ingeoefend. Verder verdiepen we ons in breuken, verhoudingstabellen, handig rekenstrategieën, meten, tijd- en geld-rekenen. Nieuw dit jaar zijn ook de sectordiagrammen, staafdiagrammen, lijngrafieken, procenten en gemiddelde berekenen. Een heleboel dus!
Taal.
Bij taal duiken we de diepte in. Woordbenoeming, zinsontleding, interpunctie, samengestelde zinnen, debatteren, interviewen, werkstukken, presenteren en stellen (verhalen schrijven) is een greep in de stof van groep 7. We verwerken de lessen sinds dit schooljaar weer op papier met de nieuwe Taal Actief 5 methode. Ze verwachten dat wij al meer kennen dan wij daadwerkelijk hebben geleerd, maar met elkaar komen we er wel.
Spelling.
De weet- en regelwoorden in groep 7 zijn lang en divers in groep 7. Meerdere spellingsproblemen in één woord en leenwoorden uit het Duits, Frans en Engels. Dit vraagt een goede uitleg, veel oefenen en vooral een goede spellingshouding. Goed luisteren; Wat hoor ik allemaal? Waar moet ik allemaal aan denken? Welke regels moet ik toepassen? En vervolgens (en misschien wel de belangrijkste): jezelf checken! Ook spelling verwerken we sinds dit schooljaar op papier. We oefenen veel met het schrijven van zinnen waarin de behandelde categorieën terugkomen. Wat ook een vast onderdeel is van het spellingscurriculum is werkwoordspelling. We herhalen (oefenen verder) met de tegenwoordige tijd en Nieuw is de verleden tijd en voltooide tijd. (Ook hier denkt de methode dat wij dit al kennen, wij zijn dit dus hard aan het oefenen). Een lastig proces met een heel diverse ontwikkeling. De één pikt het heel snel op en de ander blijft worstelen. Ook weer hard werken.